
Türk Yatırımcılar Dünyayı Fethediyor! 132 Ülkede Yatırım Bombası!
Türk yatırımcılar, 2024 yılı sonu itibarıyla 132 farklı ülkede toplamda 2 bin 317 doğrudan yatırım gerçekleştirerek dikkatleri üzerine çekiyor. Ticaret Bakanlığı'nın "Yurt Dışı Yatırım Anketi" sonuçlarına göre, bu yatırımların toplam sermaye pozisyonu 60,1 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Peki, bu yatırımların rotası hangi ülkeler ve sektörler?
Türk Yatırımlarının Coğrafi Dağılımı
Türk yatırımcıların yurt dışındaki yatırımlarının dağılımı incelendiğinde, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başı çekiyor. Toplam yatırımların 862'si AB ülkelerinde bulunurken, "diğer Avrupa ülkeleri" olarak gruplandırılan Birleşik Krallık, Rusya, Balkanlar, İsviçre, Norveç ve Doğu Avrupa bölgesinde ise 487 yatırım bulunuyor. Diğer öne çıkan bölgeler arasında diğer Asya ülkeleri (260),Yakın ve Orta Doğu Asya (246) ve Kuzey Amerika ülkeleri (224) yer alıyor.
AB ülkeleri, toplam yatırımlar içinde %38,15'lik paya sahipken, diğer Avrupa ülkelerinin payı %21,09 olarak hesaplanıyor. Sermaye pozisyonuna göre ise AB ülkeleri 34,2 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken, diğer Avrupa ülkeleri 13,5 milyar dolar ile ikinci sırada geliyor.
İşte bölgelere göre yatırım dağılımı:
- AB Ülkeleri: %38,15
- Diğer Avrupa Ülkeleri: %21,09
- Diğer Asya Ülkeleri: %5,57
- Kuzey Amerika: %5,55
- Kuzey Afrika: %3,51
- Yakın ve Orta Doğu Asya: %3,48
Hollanda Zirvede, Finans Sektörü Önde
2024 sonu itibarıyla 132 ülkede doğrudan Türk yatırımı bulunurken, Hollanda 224 yatırım ve 24 milyar 319 milyon dolarlık sermaye pozisyonuyla ilk sırada yer alıyor. Hollanda'yı, Jersey bölgesi, Birleşik Krallık ve ABD takip ediyor.
Sektörel dağılımda ise finans ve sigorta faaliyetleri %65,7'lik payla ilk sırada yer alıyor. Bu faaliyetlerin büyük bir kısmını holding şirketlerinin faaliyetleri oluşturuyor. Finans sektörünü, madencilik ve taş ocakçılığı, toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, ana metal sanayisi, gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı, kimya sanayisi ve gayrimenkul faaliyetleri izliyor.
Sektörel dağılım:
- Finans ve Sigorta: %65,7
- Madencilik ve Taş Ocakçılığı: %7,7
- Toptan ve Perakende Ticaret: %4,5
- Ulaştırma ve Depolama: %4,4
- Ana Metal Sanayisi: %4,2
- Gıda, İçecek ve Tütün: %2,5
- Kimya Sanayisi: %1,9
- Gayrimenkul: %1,5
Türk Yatırımlarının Geleceği
Türk yatırımcıların yurt dışındaki yatırımları, Türkiye ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı oluştururken, aynı zamanda ülkenin uluslararası arenadaki gücünü de artırıyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye, sadece bölgesel değil, küresel bir oyuncu olma yolunda önemli adımlar atıyor. Özellikle finans ve sigorta sektöründeki yoğunlaşma, Türk şirketlerinin uluslararası finans piyasalarındaki etkinliğini artırma potansiyeli taşıyor.
Bu yatırımların artmasıyla birlikte, Türkiye'nin ihracat ve ithalat dengesi de olumlu yönde etkileniyor. 2024 yılında bu yatırımlara yapılan ihracatın 9,1 milyar dolar, ithalatın ise 6,3 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, yurt dışı yatırımların ülke ekonomisine sağladığı katkı açıkça görülüyor.