Küresel piyasalar, ABD'de yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. ABD yönetiminin tarifeler konusunda ticaret partnerleriyle yürüttüğü müzakerelere yönelik iyimserlikler küresel risk iştahını canlı tutarken, yatırımcıların odağında bu hafta ABD'de açıklanacak büyüme ve istihdam verileri bulunuyor.
Ticaret Müzakerelerinde İyimserlik mi, Belirsizlik mi?
Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile aktif müzakere yürütüldüğünü ve 3-4 hafta içinde bir anlaşmanın açıklanmasının beklendiğini belirtmişti. Ancak Pekin yönetimi, Trump'ın bu iddiasını yalanlayarak Washington'un kamuoyunu yanılttığını savundu. Analistler, tarife müzakerelerine yönelik çelişkili açıklamaların varlık fiyatlamalarında etkili olduğunu belirtiyor. Müzakerelere yönelik somut adımların izlenmesi durumunda konuya ilişkin risk algısının azalacağı ifade ediliyor.
ABD basınında yer alan haberlerde ise ekonomik maliyetlerin belirli sektörler üzerinde ağır yük oluşturması nedeniyle Çin hükümetinin ABD'den ithalata uyguladığı yüzde 125 oranındaki gümrük vergisini bazı ürünlere yönelik askıya almayı düşündüğü öne sürüldü.
Makroekonomik veri tarafında ise ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, nisanda yukarı yönlü revizyonla 52,2 oldu. Endeks, yukarı yönlü revizyona rağmen Temmuz 2022'den bu yana kaydedilen en düşük değeri aldı. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi 1981, uzun vadeli enflasyon beklentisi ise 1991'den bu yana en yüksek seviyelerini gördü.
Bilanço Sezonu ve Şirketlerin Gelecek Projeksiyonları
New York Borsası'nda cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,74, Nasdaq endeksi yüzde 1,26 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,05 değer kazandı. Kurumsal tarafta, hafta boyunca Visa, Coca-Cola, Microsoft, Meta Platforms, Qualcomm, Apple, Amazon, Eli Lilly, Mastercard, McDonald’s, Exxon Mobil ve Chevron gibi kendi sektörlerinde öne çıkan şirketlerin finansal sonuçları takip edilecek.
Analistler yoğunlaşan bilanço sezonu dolayısıyla hisse ve sektör bazlı hareketlerin öne çıkabileceğini belirterek, finansal sonuçlara ilişkin raporlarda ABD'nin korumacı ticaret politikasının şirketlerin gelecek projeksiyonlarına yansımalarının takip edileceğini kaydetti.
Yeni haftada ABD tahvillerinde alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise düşüşünü 5. işlem gününe taşıyarak yüzde 4,25 seviyesine indi. Dolar endeksi ise yatay seyirle 99,5 seviyesinde dengelendi.
Bir süredir ABD'nin korumacı ticaret politikası ve küresel ekonomik belirsizliklerin etkisiyle rekor seviyelerde seyreden altının ons fiyatı müzakere iyimserlikleri ve yatırımcıların kar realizasyonlarının etkisiyle cuma günü yüzde 1 azalışla 3 bin 319 dolardan günü tamamladı. Yeni haftaya da düşüşle başlayan altının ons fiyatı şu dakikalarda yüzde 0,8 düşüşle 3 bin 293 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yeni haftada yüzde 0,1 artışla 65,9 dolar seviyesinden alıcı buluyor.
Avrupa borsalarında ABD tarifeleri konusunda bir anlaşmaya varılacağına yönelik iyimserliklerle cuma günü pozitif bir seyir öne çıkarken, Rusya-Ukrayna Savaşı'na yönelik barış girişimleri bölgenin odağında yer alıyor.
Asya borsalarında Çin'in piyasa destekleyici adımları risk algısının yükselmesinin önüne geçerken, haftanın ilk işlem gününde Çin hariç pozitif bir seyir izleniyor.
Yurt içinde cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,61 değer kaybederek 9.432,55 puandan tamamladı.
Küresel piyasalardaki bu gelişmeler, yatırımcılar için önemli ipuçları sunuyor. Ticaret müzakerelerindeki belirsizlikler, şirketlerin bilanço performansları ve jeopolitik riskler, piyasaların yönünü belirlemede kritik rol oynayacak. Yatırımcıların, bu faktörleri yakından takip ederek stratejilerini buna göre şekillendirmesi gerekiyor.