
İhracatçılara Devlet Desteği Müjdesi! Rekabet Gücü Artacak mı?
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB),ihracatçılara yönelik devlet destekleri hakkında bilgilendirme toplantıları düzenledi ve Ege Bölgesi'ndeki illerde uzun yıllardır ihracat yapan firmaları ödüllendirdi. Afyonkarahisar ve Kütahya'da gerçekleştirilen Ege İş Dünyası Buluşmaları'nda, bölge ihracatına katkı sağlayan 31 firma ödüle layık görüldü. Bu buluşmalar, Türkiye'nin 280 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında Ege Bölgesi'nin 50 milyar dolarlık katkı sağlama amacına hizmet ediyor.
İhracatçıların Rekabet Gücü Artırılacak
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri olarak, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda ihracatı geleceğe taşıyacak adımlar atmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Eskinazi, ihracatçı firmalara yeşil dönüşümden dijitalleşmeye, pazarlama faaliyetlerinden yurt dışı fuar desteklerine kadar birçok alanda devlet destekleri ve danışmanlık hizmetleri sunduklarını ifade etti. Eskinazi'nin açıklamalarına göre:
- Yurt dışı fuar katılım desteği
- URGE Projeleri
- Uluslararası fuarlara milli katılım ve ticaret heyetleri
- Marka ve tasarım destekleri
- TURQUALITY gibi yüksek vizyonlu programlar
- E-ihracat projeleri
- Yeşil dönüşüm ve karbon ayak izi ölçümleme gibi sürdürülebilirlik odaklı teşvikler
Eskinazi, Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat vizyonunun sadece çevresel bir strateji değil, aynı zamanda ticari erişim açısından bir "uyum barajı" niteliğinde olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, 2024 yılında hayata geçen "Sürdürülebilir İhracat için Destek Programı"nın önemine dikkat çekti.
Kütahya İhracatta 1 Milyar Dolar Hedefine Koşuyor
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Kütahya'nın 2024 yılında ihracatını yüzde 14'lük artışla 828 milyon dolardan 942 milyon dolara yükselttiğini ve 2025 yılında 1 milyar dolar barajını aşması için Kütahyalı ihracatçıların devlet desteklerinden azami yararlanmalarını arzu ettiklerini belirtti. Girit, Kütahya'nın çinicilik, seramik ve porselen ihracatının başkenti olduğunu vurgulayarak, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Kütahya'nın Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektöründe Türkiye'nin en çok ihracat yapan 5. ili konumunda olduğunu söyledi. Ayrıca, Kütahya'nın ihracatına demir ve demirdışı metaller, kimya, otomotiv, madencilik ve mobilya sektörlerinin de önemli katkıları olduğunu dile getirdi.
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Yüce ise Kütahya'nın üretim kabiliyeti, sanayi çeşitliliği ve girişimcilik potansiyeliyle Türkiye'nin önemli ticaret ve sanayi merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. Yüce, Kütahya'nın Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri ihracatında Türkiye'de 5. sırada yer aldığını belirtti. Ayrıca, hazırgiyim ve konfeksiyon, çelik, demir ve demir dışı metaller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, otomotiv endüstrisi ve kimyevi maddeler sektörlerinde de ihracat artışının devam ettiğini ifade etti.
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ise Ege İhracatçı Birliklerinin faaliyetleriyle ilgili sunum yaparak, EİB Devlet Yardımları uzmanlarının Ticaret Bakanlığı'nın ihracatçılara sağladığı devlet desteklerini Afyonlu ve Kütahyalı iş insanlarıyla paylaştıklarını aktardı.
Sonuç olarak, Ege İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği bu buluşmalar ve sağladığı bilgilendirme, bölgedeki ihracatçıların devlet desteklerinden daha etkin bir şekilde yararlanmasına ve rekabet güçlerini artırmasına olanak tanıyacak. Bu durum, Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacaktır. Özellikle Kütahya gibi potansiyeli yüksek illerin, bu desteklerle ihracatlarını daha da artırmaları bekleniyor.