Çin, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda, ABD'nin gümrük tarifelerini yükseltmesiyle tırmanan ticari gerilime karşı küresel ekonomik ve mali istikrarı koruma çağrısında bulundu. Çin Maliye Bakanı Lan Fo'an, tarife ve ticaret savaşlarının ekonomik ve mali istikrara zarar verdiğini vurgularken, Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Pan Gongşıng da ekonomik parçalanmanın küresel büyümeyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Ticaret Savaşları ve Küresel Ekonomi
Çin Maliye Bakanı Lan Fo'an, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonomik büyümenin zaten yavaşladığı bir dönemde tarife ve ticaret savaşlarının ekonomik ve mali istikrara zarar verdiğini belirtti. Bakan Lan, Çin'in çok taraflı ticaret sistemini desteklediğini, ticari anlaşmazlıkların eşit diyalog ve istişare yoluyla çözülmesini savunduğunu ifade etti. Ancak, tek taraflı girişimlere karşı meşru haklarını ve çıkarlarını koruyacaklarını da vurguladı.
Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Pan Gongşıng da ekonomik parçalanmanın ve süregelen ticari gerilimlerin sanayi ve tedarik zincirlerini bozarak küresel büyüme ivmesini akamete uğrattığına işaret etti. Pan, ülkelerin uluslararası işbirliğini ilerletmek ve küresel ekonomik ve mali istikrarı korumak için somut eylemlerin gerektiğinin altını çizdi. Dünyanın büyük ekonomilerinin uluslararası makroekonomik ve mali politika koordinasyonuna katılımını artırması gerektiğini vurgulayan Pan, "Ticaret savaşları veya tarife savaşlarının kazananı olmaz." ifadesini kullandı.
Çin Ekonomisi Büyüme İvmesini Koruyor
Pan, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5,4 büyüyerek yıla iyi bir başlangıç yaptığa ve toparlanma ivmesini sürdürdüğüne işaret ederek, büyümeyi desteklemek için "orta düzeyde gevşek" para politikası sürdüreceğini dile getirdi. Bu açıklama, Çin'in ekonomik istikrarı sağlama ve küresel ekonomiye katkıda bulunma konusundaki kararlılığını gösteriyor.
ABD ile Görüşme Gerçekleşmedi
Çin hükümetinden yapılan açıklamaya göre Lan ve Pan, Washington'daki temaslarında ABD'li mevkidaşlarıyla herhangi bir resmi görüşmede bulunmadı. Maliye Bakanı Lan, Avrupa Birliği (AB), Almanya, Japonya, Güney Kore, Güney Afrika, İngiltere, Pakistan ve Endonezya'dan mevkidaşlarıyla bir araya gelirken, Merkez Bankası Başkanı Pan da Japonya ve Bulgaristan Merkez Bankası başkanları ile buluştu. Bu durum, iki ülke arasındaki gerginliğin devam ettiğinin bir işareti olarak yorumlanabilir.
G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı, 22-24 Nisan'da IMF ve Dünya Bankasının bahar toplantılarıyla eş zamanlı olarak ABD'nin başkenti Washington'da düzenlendi.
Ticaret Savaşlarının Sonu Belirsiz
Çin'in G20'de yaptığı bu çağrı, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekiyor. Ticaret savaşlarının kazananı olmadığı ve uluslararası işbirliğinin önemi vurgulanırken, ABD ile Çin arasındaki gerginliğin nasıl çözüleceği ise belirsizliğini koruyor. Küresel ekonomik istikrarın sağlanması için tarafların diyalog ve uzlaşı yolunu bulması gerekiyor.