Bakan Yumaklı'dan Gıda Güvenliği Açıklaması: Sınırlar Kapatılsa Ne Olur?
Ekonomi

Bakan Yumaklı'dan Gıda Güvenliği Açıklaması: Sınırlar Kapatılsa Ne Olur?


12 June 20255 dk okuma17 görüntülenmeSon güncelleme: 28 June 2025

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gıda arz güvenliğinin stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, ülkenin üretim gücünün mevcut seviyesinden daha ileriye taşınması gerektiğini belirtirken, Türkiye'nin sınırları kapansa dahi stratejik ürünler başta olmak üzere herhangi bir ürün eksikliği yaşanmayacağını ifade etti.

Türkiye'nin Tarımsal Potansiyeli ve Lojistik Avantajı

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin farklı bölgelerinde, farklı zamanlarda üretim yapılabilen, toprağı, suyu, havası ve insanıyla önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, ülkenin lojistik açıdan da avantajlı bir konumda bulunduğunu ve dünyanın nüfusunun büyük bir bölümüne birkaç saatlik uçuşla ulaşılabildiğini vurguladı. Yumaklı, hiçbir ülkenin kendi kendine yeterli olamayacağını ancak Türkiye'nin mevcut üretim gücüyle stratejik ürünler konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını dile getirdi.

Türkiye'nin tarım sektöründeki gücünü vurgulayan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün itibarıyla ülkemizin sınırları kapansa biz Türkiye'de hiçbir şekilde stratejik ürünler başta olmak üzere bizim tüketim alışkanlıklarımıza bağlı olarak herhangi bir ürünün eksikliğini, yokluğunu çekmeyiz. Böyle bir üretim gücümüz var."

Üretim Planlaması ve Su Verimliliği

Bakan Yumaklı, tarımda sadece bugünü değil, gelecek 25-50 yılı konuştuklarını ve üretim gücünü daha ileriye taşımak gibi bir zorunlulukları olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, iyi bir üretim planlama süreci geçirdiklerini ve su verimliliğini merkeze aldıklarını belirtti. Üretim planlamasının ülkenin gıda arz güvenliği için kritik ve hayati bir konu olduğunu vurgulayan Yumaklı, bu sürecin üreticilerin de hayrına olacağını dile getirdi.

Su verimliliği konusunun tarımsal üretimin hayati bir başlığı olduğunu kaydeden Yumaklı, bu konuya verdikleri önemi şu sözlerle ifade etti:

"Üretim planlamayı, suyu merkeze koyarak yaptık."

Pestisit Denetimleri ve Barkod Sistemi

Bakan Yumaklı, üretim sahasından başlayarak paketleme tesisleri, haller ve son tüketim yerlerinde pestisit denetimlerinin yapıldığını ve belirlenen oranların üzerinde kalıntı tespit edilen ürünlerin imha edildiğini söyledi. Ayrıca, ürünler için barkod sistemine geçileceğini ve tüketicilerin ürünlerle ilgili denetim bilgilerine ulaşabileceğini belirtti. Yumaklı, ihrac edilen ürünlerin geri dönüşüyle ilgili bildirimler üzerinden tüm üretimin yaftalanmasının üreticilere haksızlık olduğunu da sözlerine ekledi.

Zirai Don ve Etkileri

Bakan Yumaklı, zirai don konusunun zaman zaman ülkenin farklı yerlerinde görüldüğünü ancak bu sene özellikle eksi 20 derecelerin görüldüğünü ve 65 ilin bu durumdan etkilendiğini, 34 ilin ise ciddi şekilde zarar gördüğünü açıkladı. Bu durumun tarımsal üretimde bazı zorluklara yol açabileceği belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın açıklamaları, Türkiye'nin gıda arz güvenliği konusundaki kararlılığını ve geleceğe yönelik stratejik planlarını ortaya koymaktadır. Üretim gücünün artırılması, su verimliliği, pestisit denetimleri ve barkod sistemi gibi uygulamalarla sürdürülebilir bir tarım modeline geçilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede Türkiye, hem kendi vatandaşlarının gıda ihtiyacını karşılayacak hem de bölgedeki diğer ülkeler için güvenilir bir tedarikçi konumunu sürdürecektir.