Salep Üretimiyle Dönüm Başına 700 Bin TL! İşte Detaylar
Finans

Salep Üretimiyle Dönüm Başına 700 Bin TL! İşte Detaylar


04 May 20255 dk okuma9 görüntülenmeSon güncelleme: 22 May 2025

Samsun'da Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan özel izinle 2016'da 6 dönüm arazide başlayan salep orkidesi üretimi, bu yıl 70 dönüme ulaştı. Yüksek ekonomik değeri ve çeşitli sektörlerde kullanılabilmesi sayesinde salep orkidesine olan talep her geçen yıl artıyor.

Salep Üretimi Neden Bu Kadar Kazançlı?

Salep orkidesi, yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması nedeniyle büyük talep görüyor. Bu durum, salep üretimini oldukça kazançlı bir hale getiriyor. Üreticiler, doğru yöntemlerle üretim yaptıklarında yüksek gelir elde edebiliyorlar.

Samsun'da 2016 yılında sadece 6 dönüm arazide başlanan salep orkidesi üretimi, 9 yılda 70 dönüme çıkarken, üretici sayısı ise 200'e ulaştı. Nisan ve mayıs aylarında çiçeklenen salep orkidesinin hasadına başlandı ve yaklaşık 1 ay sürecek hasat sonunda 60 ton ürün bekleniyor.

Ekolojik Üreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, salep orkidesinin doğadan toplanmasının yasak olduğunu belirterek, "Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi ve Samsun Büyükşehir Belediyesinin tohum hibeleri ile sahalarımızı 2016 yılından itibaren geliştirdik. Sadece 19 Mayıs ilçesinde 70 dönüm üretim alanına ulaştık," dedi.

Karaman, salep orkidesinin hasat döneminin önemine dikkat çekerek, "Hasat çiçeklenme döneminde başlar, çiçeklenme sonlanmadan 1 ay içerisinde hasat edilirse salep orkidesi herhangi bir zarar görmez. Hasat yanlış yapılırsa ekili tüm arazi tamamen yok olur. Hasat zamanı geldiğinde yumruların büyümesi tamamlanmış olur. Bu bitkiyi o dönemde topraktan tamamen çıkardıktan sonra anaç yumru haricinde diğer yumruları koparmak gerekiyor. Anaç yumru ise koparılmadan tekrar toprağa dikilmelidir," şeklinde konuştu.

Salep Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Salep orkidesinde çiçeklenme olmadan hasada başlanmamalıdır.
  • Hasat, çiçeklenme döneminde başlamalı ve 1 ay içinde tamamlanmalıdır.
  • Yanlış hasat, tüm araziyi yok edebilir.
  • Anaç yumru, tekrar toprağa dikilmelidir.

Karaman, bu yıl havaların yağışlı olması nedeniyle geçen yıla oranla daha kaliteli bir ürün elde ettiklerini belirterek, "Bölgemizde 70 dönüm üretim alanı olduğu için 60 ton kapasite yaş olarak bekliyoruz. Bunun bir kısmını kurutarak işleyip satıyoruz, bir kısmını tohumluk ihtiyacına göre ülkemizin dört bir yanına gönderiyoruz. Geçen yıl yaş olarak yumru alımı 500 liraydı bu sene fiyat artarak 700 lira oldu. Çiftçinin kazanmasını istiyoruz," dedi.

Karaman, çiftçinin kazandıkça daha kaliteli ürün yetiştirdiğini vurgulayarak, "Kurusu ise 4 bin lira civarında fiyatı. Yaş 5-6 kilogramdan sadece 1 kilogram kuru çıktığı için fiyatı yükselebilir. Diğer ürünlere bakıldığında metrekareye birim olarak bakıldığında en yüksek getirisi olan ürünlerdendir. Doğru şekilde üretildiğinde 1 metrekareden yaklaşık 1 kilogram ürün alınır. Bunun dikim ortalaması var, metrekareye 200 adet tohum ekilmesi lazım. Yani metrekareden yaş olarak satıldığında 600 ile 700 lira para kazanmış olur. 1 dönüm yeri olan çiftçimiz 600 ile 700 bin lira kazanmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Salep İhtiyacı Karşılanamıyor

Türkiye'nin salep ihtiyacına halen cevap verilemediğini belirten Karaman, "Yıllardır salep ihtiyacı gayriresmi yollardan karşılanmış. Şu anda biz, üretimimiz ile bir dondurma firmasının bile ihtiyacını karşılayamıyoruz. Yani üretimine bu kadar ihtiyaç olan bir ürün. Üretim ne kadar artarsa artsın pazarı her zaman olacak bir ürün. Zaten ekim yapan üreticilerimizle 15 yıllık alım garantili sözleşme yapıyoruz. Her yıl daha yüksek fiyattan alım yapmak için protokol imzalıyoruz. Samsun'da başladığımız üretim ülkemize de yayıldı. Şu anda 50 veya 60 ilde üretim yapılmaya başlandı. Tahmini olarak baktığımızda bu da Türkiye'de yaklaşık 200 ton üretim kapasitesine ulaştığımızı göstermektedir," dedi.

Samsun'da başlayan salep orkidesi üretimi, yüksek getirisi ve artan talebiyle dikkat çekiyor. Doğru yöntemlerle yapıldığında dönüm başına 700 bin TL'ye kadar gelir elde etmek mümkün. Ancak, hasat dönemine dikkat etmek ve doğru teknikleri uygulamak büyük önem taşıyor. Türkiye'nin salep ihtiyacının henüz karşılanamaması, bu alanda yatırım yapmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor.