
Sivas'ta Kene Alarmı: KKKA Kabusu Geri Döndü!
Sivas'ta bahar aylarıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları yeniden artış gösterdi. Nisan ayından itibaren 8 kişiye KKKA tanısı konulurken, ne yazık ki bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Uzmanlar, kene vakalarındaki artışın özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde yoğunlaştığına dikkat çekiyor ve vatandaşları uyarıyor.
Kene Vakalarındaki Artışın Sebebi Ne?
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, bölgede Hyalomma marginatum türü kenelerin yaygın olduğunu ve bu kenelerin KKKA virüsünü bulaştırdığını belirtiyor. Prof. Dr. Elaldı, kenelerin sadece KKKA değil, aynı zamanda Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları, Anaplazmoz, Q ateşi ve Erlihiyoz gibi 200'den fazla hastalığı insanlara bulaştırabileceğini vurguluyor.
Sivas Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde bu yıl Nisan ayından itibaren 8 erişkin hastaya KKKA tanısı konulduğunu ve tedavi gören hastalardan birinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Elaldı, kenelere karşı alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor:
- Kenelerin bulunduğu kırsal alanlara gitmekten kaçının.
- Eğer gidecekseniz, açık renkli ve kenelerin kolayca fark edilebileceği elbiseler giyin.
- Doğada bulunduğunuz zamanlarda sık sık elbise yüzeylerinizi kene açısından kontrol edin.
- Pantolon paçalarınızı çoraplarınızın içine sokarak kenelerin çıplak deriye ulaşmasını engelleyin.
- Riskli alanlardan döndüğünüzde evde ayna karşısında vücudunuzda kene olup olmadığını kontrol edin.
- Özellikle kasıklar ve koltukaltları gibi kenelerin yapışmayı tercih ettiği bölgeleri kontrol edin.
- Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla, vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet ve eldiven gibi) çıkarın.
- Çıkartılan keneyi doğaya bırakmayın.
KKKA Belirtileri Neler? Erken Teşhis Neden Önemli?
Prof. Dr. Elaldı, erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığını vurgulayarak KKKA'nın belirtilerini şu şekilde açıklıyor:
KKKA, kene tutunmasından 1 ila 3 gün sonra halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, ateş, üşüme ve titremeyle kendini gösterir. Bazı hastalarda bulantı, kusma, ishal ve yüzde 10-15 oranında burun, ağız içi, mide-bağırsak sistemi veya organ içi kanamalar da görülebilir.
Doğru ve hızlı tanının, hastanın hayatını kurtarmanın yanı sıra hastalığın başkalarına bulaşmasını engellediğini belirten Prof. Dr. Elaldı, Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bu konuda uzman kadrosu ve ileri tanı yöntemleriyle fark oluşturduğunu ifade ediyor. Türkiye'de tanı, Sağlık Bakanlığı KKKA Bilimsel Komitesi'nin olgu tanımı ve virolojik-serolojik testlerle konuluyor. Hastanemiz, bu testlerin uygulandığı önde gelen merkezlerden biri.
Sivas'ta yaşanan bu üzücü olay, kene kaynaklı hastalıkların ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzmanların uyarılarını dikkate alarak gerekli önlemleri almak, hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak adına büyük önem taşıyor. Unutmayalım ki, erken teşhis ve doğru tedavi hayat kurtarır.