18 Nisan 2025 Cuma

Kalp Krizi Anında Ne Yapmalı? Uzmanlardan Hayat Kurtaran Öneriler!

Son yıllarda kalp krizi vakaları, ne yazık ki her yaş grubunda artış göstermekte. BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Özdil, ani kalp krizi sonucu yaşanan ölümlerin artış nedenlerine ve kalp krizi anında yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Dr. Özdil, kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüste ağrı olduğunu belirterek, bu ağrının özelliklerini şöyle sıraladı:

  • Göğüsün orta bölgesinde sıkıştırıcı, baskı tarzında ve yanıcı özellikte olması
  • Soğuk terleme, bulantı, kusma gibi eşlik eden semptomlar
  • Ağrının göğüs bölgesinden kollara, omuzlara, çeneye, boyuna ve sırt bölgesine yayılması

Ancak Dr. Özdil, her göğüs ağrısının kalp krizi anlamına gelmediğini de vurguladı.

Kalp Krizine Neden Olan Risk Faktörleri

Dr. Hüseyin Özdil, kalp krizine neden olan risk faktörlerini majör ve minör olarak ikiye ayırarak şu şekilde açıkladı:

  • Majör risk faktörleri: Yüksek tansiyon, kolesterol, sigara, diyabet, yaş
  • Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı: Sigara, elektronik sigara, madde kullanımı, enerji içecekleri, hazır gıdalar, fast foodlar

Özellikle 40 yaş ve altı kalp krizleri ve buna bağlı genç ölümlerin arttığına dikkat çeken Dr. Özdil, bu durumun kişilerin beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzlarıyla yakından ilişkili olduğunu belirtti.

Kalp Krizi Anında Ne Yapmalı?

Kalp krizi anında yalnız olan kişinin sakin kalıp 112'yi arayarak en yakın sağlık kuruluşuna ulaşması gerektiğini belirten Dr. Özdil, kalp krizi semptomları gösteren kişinin aspirin içmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Özdil, "Kriz anında kişi, göğüste ağrı, baskı, soğuk terleme gibi şikayetler yaşıyorsa, ulaşabileceği bir yerde aspirin varsa çiğneyerek suyla yutması gerekmektedir. Daha sonra 112'yi arayıp bir sağlık kuruluşundan yardım talep etmesi gerekir. Kalp krizi çok detaylı tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve ilk müdahalesi mutlaka paramedikler tarafından yapılmalıdır" dedi.

Alerjisi olanların ise doktor tavsiyesine başvurmadan aspirin almaması gerektiği unutulmamalıdır.

Dr. Hüseyin Özdil'in açıklamaları, kalp krizi riskini azaltmak ve kriz anında doğru müdahaleyi yapmak için önemli bilgiler sunuyor. Unutmayın, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve risk faktörlerini kontrol altında tutmak kalp sağlığınızı korumak için atacağınız en önemli adımlardır. Kalp krizi belirtileri gösterdiğinizde ise vakit kaybetmeden tıbbi yardım almak hayat kurtarıcı olabilir.

İlgili Haberler