18 Nisan 2025 Cuma

İmamoğlu Davasında Şok Gelişme! İhale Fesat İddiası Ne Oldu?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ait "ihaleye fesat karıştırmak" suçlamasıyla yargılandığı davada önemli bir gelişme yaşandı. Hakkında yolsuzluk soruşturması da bulunan İmamoğlu ve 6 sanığın yargılandığı davanın 9. duruşması görüldü. Ancak, dosyanın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nda olması nedeniyle savcılık mütalaa vermedi ve duruşma 11 Temmuz'a ertelendi.

İhale Fesat İddiası Nedir?

Ekrem İmamoğlu ve diğer sanıklar, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde yapılan bir ihalede usulsüzlük yapmakla suçlanıyor. İddiaya göre, ihale şartnamesine uygun olmayan bir firmanın ihaleyi kazanması sağlanarak kamu zararına yol açıldı. İddialar üzerine başlatılan soruşturma sonucunda İmamoğlu ve diğer sanıklar hakkında dava açıldı.

İhale fesat iddiaları, Türk Ceza Kanunu'nun 235. maddesinde düzenlenen "ihaleye fesat karıştırma" suçu kapsamında değerlendiriliyor. Bu suçun cezası, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır.

  • İhaleye fesat karıştırma suçunun unsurları şunlardır:
  • İhaleye katılımı engellemek
  • İhale şartnamesine aykırı davranmak
  • İhaleye fesat karıştırarak kamu zararına yol açmak

Duruşmada Neler Yaşandı?

Davanın 9. duruşması İstanbul'da görüldü. Duruşmaya sanıklar ve avukatları katıldı. Ancak, dosyanın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nda olması nedeniyle savcılık mütalaa vermedi. Mahkeme heyeti, dosyanın savcılıktan dönmesini beklemek üzere duruşmayı 11 Temmuz'a erteledi.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve iddiaların asılsız olduğunu savundu. Avukatlar, müvekkillerinin beraatini talep etti.

Ekrem İmamoğlu'nun avukatı, "Müvekkilimiz hakkında somut bir delil bulunmamaktadır. İddialar tamamen varsayımlara dayanmaktadır. Müvekkilimizin beraatini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Davanın Sonucu Ne Olacak?

Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı ihale fesat davasının sonucu merakla bekleniyor. Dava, İmamoğlu'nun siyasi geleceği açısından büyük önem taşıyor. Eğer İmamoğlu suçlu bulunursa, siyasi yasak alabilir ve İBB Başkanlığı görevinden alınabilir.

Davanın seyrini etkileyecek en önemli faktörlerden biri, savcılığın vereceği mütalaa olacak. Savcılık, İmamoğlu'nun suçlu olduğuna kanaat getirirse, mahkeme de bu yönde karar verebilir. Ancak, savcılığın beraat yönünde mütalaa vermesi durumunda, mahkemenin İmamoğlu'nu beraat ettirme olasılığı artacaktır.

Türkiye'deki yargı süreçlerinin uzunluğu ve karmaşıklığı göz önüne alındığında, davanın sonuçlanmasının uzun zaman alabileceği tahmin ediliyor. Ancak, davanın sonucu ne olursa olsun, Türk siyaseti üzerinde önemli etkileri olacaktır.

İlgili Haberler