Japonya'da bir otelde yaşanan olay, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. İsrail ordusunda görevli bir sıhhiyeci olan bir turist, Kyoto'daki bir otelde konaklarken ilginç bir durumla karşılaştı. Otel görevlisi, turiste bir taahhütname imzalamadan otelde kalamayacağını belirtti. Bu taahhütname, turistin herhangi bir savaş suçu işlemediğine dair bir beyan içeriyordu.
Otelden Şaşırtan Talep: Savaş Suçu İşlemediğine Dair Belge
İsrailli turist, otel görevlisinin talebi üzerine şaşkınlığa uğradı. AA'nın İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinden aktardığına göre, otel müşteriden "kadın ve çocuklara saldırı, esirleri öldürme ve işkence dahil olmak üzere hiçbir zaman savaş suçu işlemediğine" ilişkin bir form imzalamasını istedi. Başlangıçta formu imzalamayı reddeden turist, otel görevlisinin bu prosedürün İsrailli ve Rus turistler için zorunlu olduğunu belirtmesi üzerine belgeyi imzalamak zorunda kaldı.
İmzalatılan metinde şu ifadeler yer alıyordu:
- Uluslararası ve insancıl hukuku ihlal eden hiçbir savaş suçuna karışmadım.
- Sivillere (çocuklar, kadınlar vb.) saldırı, teslim olan veya savaş esiri olarak alınanların öldürülmesi veya kötü muamele, işkence veya insanlık dışı muamele, cinsel şiddet, zorla yerinden etme veya yağma gibi eylemlerde bulunmadım.
- Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü’nün 8’inci Maddesi kapsamına giren diğer eylemlerde bulunmadım.
Büyükelçilikten Tepki, Otel Müdüründen Savunma
Olayın duyulmasının ardından İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen, İsraillilere yönelik ayrımcılık iddiasıyla Kyoto Valiliğine tepki gösterdi. Otel müdürü ise uygulamanın yerinde olduğunu savunarak, "Bizim için savaş uzak bir şey ve kadınları ve çocukları öldüren ve okulları bombalayan insanlarla hiç karşılaşmadık" şeklinde bir açıklama yaptı. Otel sahibinin ise puanlama uygulamalarından oteline 1 puan veren bir İsrailliye "Soykırımı ve apartheidi durdurun, uluslararası hukuka uyun. ÖZGÜR FİLİSTİN" diye cevap vermesi, olayın boyutunu daha da derinleştirdi.
Bu olay, turizm sektöründe ayrımcılık tartışmalarını yeniden alevlendirirken, otelin tutumu ve İsrail Büyükelçiliği'nin tepkisi, uluslararası ilişkilerde de yankı buldu. Otel sahibinin ve müdürünün açıklamaları, olayın sadece bir turistik konaklama meselesi olmaktan öte, derin siyasi ve ideolojik boyutları olduğunu gösteriyor.