22 Nisan 2025 Salı

Vergi Rekoru! 5 Milyon Beyanname ile Hazine Doldu Taştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yürüttüğü titiz çalışmalar meyvelerini verdi. Geçtiğimiz yıl elde edilen kazançlara yönelik yaklaşık 5 milyon beyanname verilerek rekor kırıldı. Bu beyannamelerle birlikte, matrah ve tahakkuk eden vergi miktarında da bugüne kadarki en yüksek seviyelere ulaşıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elde edilen bu başarıdan dolayı memnuniyetini dile getirerek, kazançlarını doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkürlerini iletti. Aynı zamanda, gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflere de vergi daireleri harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceklerini hatırlattı.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Sonuç Verdi

GİB, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında özellikle kira ve ücret gelirleri başta olmak üzere, ticari, zirai ya da serbest meslek kazancı yönünden gelir elde eden mükelleflere yönelik yoğun çalışmalar gerçekleştirdi. 1 Mart'tan itibaren mükelleflere SMS gönderilerek 2024'te elde edilen gelirlere ilişkin beyan döneminin başladığı ve beyannamelerin elektronik ortamda verilebileceği hatırlatıldı. Bu kapsamda yaklaşık 1,7 milyon kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden mükellefin yanı sıra, ticari, zirai ve serbest meslek kazancı yönünden mükellef olan yaklaşık 2,9 milyon kişiye SMS gönderildi.

Avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi serbest meslek erbaplarına da geçmiş yıllarda yapılan analiz sonuçlarına bağlı olarak tespit edilen hususlar konusunda hatırlatmalar yapıldı. Mükelleflere, elde edilen gelirlerin tam ve doğru şekilde beyan edilmesi gerektiği, eksik ve hatalı beyanlara yönelik yapılan tespitler neticesinde cezalı işlemlerin uygulanacağı bildirildi. Kendisine SMS gönderilen mükelleflerden beyanname vermeyenlere ise son gün dahil olmak üzere beyan dönemi içinde üç kez hatırlatma yapıldı. Bu çalışmalarla Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilen beyanname sayısı ile matrah ve tahakkuk eden vergi miktarında bugüne kadarki en yüksek seviyelere ulaşıldı.

  • 473 bin mükellef ilk kez beyanname verdi.
  • Kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 2 milyon 248 bin mükellef beyanname verdi.
  • Bu beyannameler ile 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan edildi.
  • Geçen yıla oranla beyanname sayısında yüzde 24, matrah ve hesaplanan vergide de sırasıyla yüzde 115 ve yüzde 111 artış meydana geldi.

Gelirlerini Beyan Etmeyenler Mercek Altında

GİB, beyan döneminin sona ermesinin ardından 2024 yılında gelir elde eden ve yapılan bilgilendirmelere rağmen beyanname vermeyenler başta olmak üzere, elde ettikleri gelirlerini beyan etmeyen ya da eksik beyanda bulunan mükellefleri tespit etmek üzere harekete geçti. Bu mükelleflerin bilgileri, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere vergi dairelerine gönderilecek.

Ancak, vergi dairesinden yazı gelmeden Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verilebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde vergi ziyaı cezası kesilmiyor. Söz konusu beyannameler Hazır Beyan Sistemi ile internetten verilebiliyor ve yine bu sistemle vergi banka ya da kredi kartıyla ödenebiliyor.

Bakan Şimşek'ten Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarını gösterdiğini belirtti. Şimşek, "Son bir yıldır yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmaları sonucu 2023 ve 2024 vergi dönemlerine ilişkin beyanname veren mükellef sayısı 826 bin 169 arttı." dedi. Kayıt dışılıkla mücadelenin aralıksız devam edeceğini vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kazançlarını doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür ediyorum, gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflerimizin de vergi dairelerimiz harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceğini hatırlatmak istiyorum. Bu süreçte gerek mükellef hizmetleri anlamında gerekse analiz ve saha çalışmalarıyla bu sonuçların alınmasında katkı sağlayan Gelir İdaresi personelini de tebrik ediyorum."

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kararlı çalışmaları ve mükelleflerin artan uyumu sayesinde, vergi gelirlerinde önemli bir artış sağlandı. Bu durum, ülke ekonomisine olumlu yansıyacak ve kamu hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulmasına katkıda bulunacaktır. Kayıt dışı ekonomiyle mücadeledeki bu başarı, gelecekteki vergi politikalarının şekillenmesinde de önemli bir rol oynayacaktır.

İlgili Haberler