Bankalararası Kart Merkezi (BKM), şubat ayına ait kartlı ödeme verilerini açıkladı. Verilere göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50 artış göstererek 1,52 trilyon TL oldu. Bu artış, Türkiye'de dijital ödeme yöntemlerine olan ilginin ne kadar hızlı büyüdüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.
Kartlı Ödemelerde Temassız Devrim
Şubat ayında gerçekleşen 1,43 milyar adet kartlı ödeme işleminin büyük bir kısmı, temassız ödeme yöntemiyle yapıldı. Mağaza içi yapılan her 5 ödemeden 4'ü temassız olarak gerçekleşirken, bu durum tüketicilerin hızlı ve güvenli ödeme yöntemlerine olan talebini ortaya koydu. Ayrıca, internet üzerinden yapılan kartlı ödemelerde de önemli bir artış yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 büyüme kaydedilen internet ödemeleri, 443,9 milyar TL'ye ulaştı.Kart Sayılarında Dikkat Çeken Artış
BKM'nin açıkladığı verilere göre, Türkiye'deki toplam kart sayısı 442,6 milyon adede ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'luk bir artış anlamına geliyor. Kart türlerine göre dağılım incelendiğinde:- Kredi kartı sayısı: 131,2 milyon (yüzde 9 artış)
- Banka kartı sayısı: 196,9 milyon (yüzde 3 artış)
- Ön ödemeli kart sayısı: 114,5 milyon (yüzde 25 artış)
Ödeme Tutarları ve Adetlerindeki Büyüme
Kartlı ödemelerdeki büyüme, hem tutar hem de işlem adedi bazında dikkat çekici. Şubat ayında:- Kredi kartları ile yapılan ödemeler: 1,28 trilyon TL (yüzde 53 artış)
- Banka kartları ile yapılan ödemeler: 203,6 milyar TL (yüzde 35 artış)
- Ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemeler: 31 milyar TL (yüzde 63 artış)